A tél közeledtével sok háztartásban felmerül a kérdés időről időre: milyen technikával és hogyan lehet a leginkább hatékonyan és persze takarékosan fűteni otthonunkat? Aki nem társasházban vagy lakótelepen lakik, szabadságot élvez annak kiválasztásában, mivel szeretné megteremteni az otthon melegét: kandallót, kályhát vagy kazánt szeretne? Amennyiben voksát a kazán mellett teszi le, a szakmában húsz éve elismert csapatunk, a Ventil kazán szakbolt széles kínálata és munkatársaink szakértelme garantálja, hogy az Ön számára legjobb kazánt vihesse haza.

tűz a kazánban

Hogyan válasszunk kazánt?

Amikor úgy dönt, kazán vásárlásába fekteti idejét és pénzét, ez a döntés meg fog térülni, ugyanis nagymértékben csökkeni fog a fűtés költsége a kazán beszerzésével. Pénztárcájának megfelelően választhat az öntöttvasból vagy a lemezből készül kazán közül, előbbi tovább tart, míg utóbbi árban kedvezőbb. Kazán vásárlásakor érdemes a következő praktikus szempontokat szem előtt tartani: amennyiben nemcsak előre hasított tűzifát, szenet vagy gázt szeretne használni a fűtéshez, érdemes a vegyestüzelésű kazán mellett dönteni, abból is amellett, amelyik minél nagyobb ajtóval rendelkezik, hiszen így bármilyen fát, papírt vagy egyéb, a háztartásban keletkezett hulladékot is elégethet benne.

Vegyestüzelésű és szilárdtüzelésű kazán

Kazánok

A szilárdtüzelésű kazán régi típusainál komoly veszélyt jelenthetett a túlhevülés miatti felrobbanás, a mai modelleknél azonban ez a veszély egyáltalán nem fenyeget már. Ezek rendelkeznek egy úgynevezett hűtőkörrel, ami túlhevülés esetén lehűti a kazánt. Vidéken jellemző a szilárdtüzelésű kazán használatára térés a gázkazán helyett, az emelkedő gázáraknak köszönhetően. Ez a típus nem igényel különösebb szakértelmet, viszont folyamatosan kell táplálni benne a tüzet. Két altípusa van a szilárdtüzelésű kazánoknak: a lemezkazán és az öntöttvas terű kazán. A lemezkazán több, változó vastagságú acéllemezből áll, és szinte bármilyen fűtéshez csatlakoztatható. Ám nem rendelkezik égésszabályozóval, emiatt puffertartályban kell tárolni a fennmaradt égésmennyiséget. Az öntöttvas kazánok magas hőmegtartási képességgel bírnak, ehhez nagy súllyal is rendelkeznek. Nagy tűzterüknek köszönhetően könnyen pakolhatóak, égési idejük 3-5 óra.

Amennyiben vegyestüzelésű kazán mellett dönt, a következőket kell tudnia: a vegyestüzelésű kazán szinte bármilyen szilárd tüzelőanyaggal üzemeltethető, a tűzifán kívül használhatunk szenet, pellettet vagy brikettet is, ugyanakkor minden növényi hulladékot is, ami a kertünkben termelődik. A megfelelő vegyestüzelésű kazán kiválasztásában meghatározó a lakótér mérete és a fűtéstechnológia fajtája is, ennek eldöntésében nélkülözhetetlen egy gázszerelő szakember segítsége. Különböző méretű tűztérrel rendelkeznek ezek a kazánok, ettől függően 2-6 óra között van a leégési idejük. Megfelelő tartállyal és rendszer kiépítésével alkalmasak melegívz termelésére is. Minden vegyestüzelésű kazán kézi adagolással tölthető fel, csatlakoztathatjuk a központi fűtésrendszerhez, így biztosítva az egész lakóegység fűtését és melegvíz ellátását is. Használhatjuk önmagában, de gázfűtéssel kombinálva is, aminek előnye az, hogy nem kell folyamatosan adagolni bele a tüzelőanyagot. Mindenkinek ajánljuk a vegyestüzelésű kazánt, aki nyitott a megújuló energiaforrások használatára, illetve valamilyen mértékben szeretnének függetlenedni a gázfűtéstől. A vegyestüzelésű kazán fenntartása olcsó, többcélú megoldást biztosít üzemeltetője számára.